Doktor TK

I am the master of my fate I am the captain of my soul

Pay as you play

PAY AS YOU PLAY

Pay as you play, s podnaslovom The true price of success in the Premier league era, je knjiga, ki daje odličen vpogled v finančno zakulisje najmočnejše nogometne lige. Avtorji Paul Tomkins, Graeme Riley in Gary Fulcher so z analitičnimi orodji in kupom podatkov razgalili finance in z njimi povezan uspeh v modernem nogometu. Bralcu je jasno, koliko je vredna vsaka točka, vsaka uvrstitev na lestvici, kdo so trenerji in klubi, ki se uvrščajo višje in tudi nižje glede na denarne vložke, zakaj Newcastle United upravičeno imenujejo The supreme suckers of the transfer market in predvsem, kako sta denarni vložek in uspeh povezana, zakaj denar igra vedno bolj pomembno vlogo v sodobnem nogometu. Premiership je brez dvoma najmočnejša nacionalna liga na planetu. Vendar, težko bi rekli nacionalna, saj na današnjem prostem trgu potegne talente z vsega sveta. Dejstvo je, da Premiership ni več angleška, je globalna liga.

Premiership je tudi paradni prodajni artikel Sport kluba, poleg lige prvakov seveda. Sport klub je tudi televizija, ki športnemu, ne le nogometnemu, navdušencu ponuja tisto, o čemer smo še pred desetimi leti lahko le sanjali, televizija z najboljšo ponudbo. Jasno, da je vladalo ogromno nezadovoljstva med uporabniki, ko so določeni operaterji morali programe Sport kluba umakniti iz svoje programske sheme, ker je pogodba pač potekla. Nova dolgo ni bila podpisana. Zataknilo se je, ste sploh dvomili, pri denarju. Številk niso razkrili, klasičen izgovor o poslovni skrivnosti pač. Popolnoma razumljivo. Težko je torej oceniti, kdo je imel prav, vsak je gledal le poslovni interes. Trpeli smo uporabniki, kdo pa drug, kot vedno. Olajšanje po končno podpisani novi pogodbi je med gledalci razumljivo. Zanimivo, največje jabolko finančnega spora v novi pogodbi je predstavljala ravno najboljša nogometna liga na svetu. Vsak nov zakup tv pravic stane vedno več od prejšnjega.

Nekoč, tudi še ne tako dolgo nazaj, je bil ogled tekme, sploh mednarodne, na televiziji bolj luksuz kot vsakodnevna navada, svetovna in evropska nogometna prvenstva pa najtežje pričakovani dogodki. Danes ob plačilu obveznega RTV prispevka in plačane naročnine pri izbranem tv ponudniku lahko gledaš praktično vse. Prenos tekme na trenutke postane kičast, jasno, da izbereš tisto najboljše, kar je določen dan v ponudbi. Razen če ne spadaš med tisto peščico fanatikov, ki bi si ogledali vse, tudi na primer tekmo neke eksotične lige. Kdor misli, da vse današnje ugodnosti na področju športnih prenosov pri nas drago plačuje, se moti. Omenjeni luksuz je pri nas relativno poceni, sploh v primerjavi s tujino. Zaenkrat nogometne in športne užitke plačujemo po ugodni ceni. Zato uživajmo. Slišim in berem, da se bo z leti tudi to spremenilo. Ne glede na vse večjo konkurenco tv ponudnikov v državi. Če hočeš uživati, plačaj. Neke vrste kupleraj? Recimo. Če parafraziramo naslov knjige, ki sem jo omenil, Pay as you watch ali Pay as you enjoy in the beautiful game.

Konec dober, vse dobro, pravi pregovor. A nekaj nas vse skupaj še vedno muči. Zakaj se tuji tv programi, ki ponujajo iste nogometne vsebine kot naši, v času tekem zatemnjujejo? Danes, ko je tržnih omejitev vse manj. Karen Murphy, lastnica puba v Portsmouthu, bi morala tv postaji Sky plačevati 700 funtov mesečno za predvajanje tekem Premiershipa. Namesto Skyja je izbrala grško satelitsko postajo Nova, ki ima pravice predvajanja v Grčiji in kar je gostinko stalo 800 funtov letno. Prišlo je do sodnega spora med Sky tv in Murphyjevo, stvar je prišla do Evropskega sodišča, ki je razsodilo v korist gospe Murphy. Obrazložitev: imeti ekskluzivo nasprotuje zakonu Evropske unije. In tako pri nas stvari postanejo precej nejasne. Ko so imeli na ORF, ARD in ZDF prenose lige prvakov, zatemnitve ni bilo. HTV je bil seveda zatemnjen in je tudi zdaj, ko je Hrvaška članica EU. Zanimivo, HTV zatemnijo le takrat, ko je konkurenčna komercialnim televizijam. Ko gledaš isto tekmo na HTV in TV Slovenija, zatemnitve ni. Kolegialnost med nacionalkami? Morda. Ali pa, če imata pri nas pravice za vsebine lige prvakov Planet TV in Sport klub, zakaj ne zatemnijo HTV, ko predvaja Magazin lige prvakov? V razviti ekonomiji bi temu lahko rekli uvozni nadomestek ali preprosto prepoved uvoza. Rezultat? Ščitenje slabih ponudnikov. Le zakaj se ti naši tako bojijo tuje konkurence?

Veliko vprašanj, malo odgovorov. Upam, da bom enkrat pri volji, da stvar raziščem. Pač pošlješ maile z vprašanji na naslove vpletenih in potem primerjaš odgovore. Seveda je vprašanje, če so ti vsi voljni poslati odgovore. Kakor koli, če bom omenjeno raziskavo kdaj naredil, jo bom rade volje delil z vami. Do takrat pa uživajte v derbijih Premiershipa.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s