Doktor TK

I am the master of my fate I am the captain of my soul

Zgodba o uspehu 2

ZGODBA O USPEHU 2

Uh, sem pa hitro dočakal končni obračun Eurobasketa pri nas. Volčič & co. so me uslišali. Zadeva je še zmeraj predstavljena kot uspešna. OK, preletimo na hitro.

Čisti dobiček je 510.000 enot skupne evropske valute. Dostojna vsota za pozameznika, nič posebnega za projekt Eurobasket. Za primerjavo vzemimo Krko. Novomeški farmacevt je imel leta 2008 156, 2009 174, 2010 171, 2011 163 in 2012 160 milijonov evrov dobička. Krka je za projekt Eurobasket kolos. Krka zaposluje preko 9.000 ljudi, košarkarski EP ni ustvaril veliko novih delovnih mest, še ta so bila začasna, čeprav je bilo v projekt vključenih preko 6.000 ljudi, torej še vedno manj kot jih zaposluje Krka. Država je dobila 5,3 milijona preko DDV-ja, tisto, kar je dobila od domačih obiskovalcev, bi dobila v vsakem primeru, pač preko drugih kanalov. Tudi drugi prihodki od domačih obiskovalcev bi prišli v slovensko gospodarstvo preko drugih kanalov. 40 odstotkov vstopnic je bilo prodanih pri nas. Vsi tujci pa niso bili pri nas le zaradi prvenstva, takšnih je bilo 68 odstotkov. Še vedno lep odstotek.

90 odstotkov tujcev bi še enkrat prišlo v Slovenijo. Poudarek je na besedici bi, med bi in bo pa je kar precejšnja razlika. In smo pri promociji. To je tisti najbolj nejasen del zgodbe. Dolgoročni učinki. Zaenkrat jih ni videti. Brezposelnost ne pada, tujih investitcij pa tudi ni čutiti. Čeprav je šla slika v 167 držav in je prvenstvo videlo 200 milijonov ljudi. Promocija… Prejšnji EP je bil v Litvi. Vprašajte se, če veste o Litvi kaj več, kot ste vedeli pred prvenstvom. Ali pa uvrstitve naših nogometašev na tri velika tekmovanja. Na nogometnem svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2006 je prvič sodelovala reprezentanca Trinidada in Tobaga, najmanjša država, ki je kadar koli sodelovala na turnirju vseh turnirjev, z mesta najmanjše so izrinili ravno Slovenijo. Vprašajte se, če o tej karibski državici od takrat veste kaj več. Promocijski in ekonomski učinki? To se bo poznalo šele skozi leta, nas znajo podučiti. Ne nasedam.

Eurobasket Slovenije ne bo izvlekel iz krize, da si ne bi kdo delal utvar, spomnite se olimpijade v Atenah in pomislite, kje je danes Grčija. Veseli močno povečan vpis v košarkarske šole. Če že z ekonomsko prihodnostjo ne kaže najbolje, bo morda vsaj košarkarska prihodnost kdaj svetla. Da končno poberemo tisto medaljo, ki bi jo morali že davno. Ali vsaj na domačem prvenstvu. Projekt Eurobasket je zaključen. Združil je Slovence, ni rešil Slovenije. Za tiste, ki mislite, da je ali da bo zagnal slovensko gospodarstvo pa tista Igorja Vidmarja v Studiu City. Lahko noč in srečno.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s