Doktor TK

I am the master of my fate I am the captain of my soul

(Ne)enake možnosti

(NE)ENAKE MOŽNOSTI

Odločitev je padla že jeseni. Bila je zasejana v glavi kot seme, ki bo vzklilo, ko bodo pogoji ugodni. Eksperiment, imenovan gojenje tobaka. Zakaj pa ne? Zamisel je bila preprosto preveč vabljiva, da bi se ji zmogel upreti. Iskanje na spletu je obrodilo sadove, našel sem primernega trgovca s primernimi vrstami tobaka. Izobraževanje gojitelja seveda še poteka, ko pa je prvo seme vzklilo, sem lahko rekel, da je projekt en route. Prva navodila sem dobil pri mojem spletnem trgovcu The tobacco seed company. V oči zbode prvi stavek, da je v nasprotju s prepričanjem gojenje tobaka legalno skoraj povsod po svetu. In začneš razmišljati. Jasno, da je legalno, saj tobačna industrija ne obrača drobiža. Preveč cekinov je v igri, da bi bila stvar prepovedana. Tako lahko vsak mirne duše goji svoj tobak. Vsak. Zanimivo se je vprašati, kaj bi se zgodilo, če bi res vsak gojil svojega in bi vsak ljubitelj nikotina s tem imel pokrite lastne potrebe, torej bi posredno tobačna industrija ostala brez svojih rednih strank in državni proračuni brez lepega dela dohodkov. Prav prekleto preveč domišljije ni potrebne, da bi se zgodile regulacije, je jasno. Preveč je v igri. Posledično mojega eksperimenta ne bi bilo, ali pa bi se zgodil nelegalno in proti zakonom, ne skrbite, zakonsko bi stvar gladko uredili, da bi bil v prekršku ali bolje rečeno kazensko odgovoren. Lobi in poslušna sodrga bi že poskrbeli za to. Edina opcija bi bila, da bi postal inkognito gojitelj.

Skratka, stvar bi bila zelo podobna, če ne enaka, gojenju marihuane, torej prepovedana. Latinsko Cannabis sativa ssp. indica, trava po domače, botanično indijska konoplja, Marija Johana za prijatelje. Sorodnica hmelja, ja, trava in hmelj spadata med konopljevke, kar še ne pomeni, da začnite kaditi hmeljeve liste. In seveda zloglasna rastlina, ki vsebuje zlovešči tetrahidrokanabiol, znameniti THC, ki za dojemanje povprečnega državljana povzroča zadetost in to je to. Ali pa še kaj več, nekoč sem izvedel, da se je moje šolanje zavleklo ravno zaradi uživanja znamenitega kanabinoida. Ne da bi vedel, morda pa nekateri vedo več kot jaz. Kdo bi vedel. Zadetost je priročen izgovor za vse, ki omenjeno rastlino preganjajo in predvsem demonizirajo. Marihuana je droga, enako kot alkohol, le da mnogi alkohola ne omenjajo kot drogo, marihuano pač. Nimam težav, kdor se želi zakajati, ima glede mene prosto pot. Že dolgo poudarjam, naj bo marihuana legalna, če je legalen alkohol. Pripravljen sem podpisati vsako peticijo in gladko bi se udeležil morebitnega referenduma o legalizaciji omenjenega zelišča. Da ne bo dvomov, brez razmišljanja bi obkrožil za legalizacijo. Preden me kdo obsodi, gre le za zelišče. Brez razburjanja, že stari Kosobrin je dejal, da za vsako bolezen raste rožca. In smo pri jedru problema, ko indijska konoplja postane zdravilo, hkrati postane tudi nevarna. Komu, je jasno, spet lobiju, tokrat seveda farmacevtskemu in vsem, ki od povezanosti s tem lobijem dobro živijo, jebe se njim za zdravilne učinke konoplje. Pri tobaku enake možnosti so, pri indijski konoplji jih ni. Stvar je prepovedana, drugo vprašanje je, kaj prepovedi in restrikcije dejansko pomenijo. Kolikor mi je znano, uživanja marihuane še niso izkoreninili. Bučmani bi lahko pustili slehernemu imeti nekaj sadik za domačo lekarno. Don’t be so difficult.

Razumi, kdor more. Okej, če je prepoved gojenja in uživanja indijske konoplje pogojno še razumljiva, podobno ne velja za industrijsko konopljo, ki ima zanemarljivo vsebnost THC-ja. Res ne razumem restrikcij? Bodimo resni. Industrijska konoplja ni prepovedana, tudi njeno gojenje ne, a omejitve, ki veljajo, ne omogočajo enakih možnosti za vse. Vsestransko uporabne rastline ne more gojiti vsak, če nisi Vratovinc, ne gre, preklet zakurnk. A vseeno ne razumem popolnoma, če je rastlina vsestransko uporabna, zakaj restrikcije, zakaj je ne bi mogel gojiti vsak, brez nepotrebnih formularjev in predvsem nepotrebne birokracije, za domačo uporabo? Vem, odgovor je preprost, tudi navadna konoplja je uporabna v zdravstvene namene. Preprosto. Kaj storiti? Zanimivo bi se bilo pozanimati na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in ENAKE MOŽNOSTI. Me prav zanima, če bi mi znali pomagati, ali hoteli. Bi informirali državljana, ki pomaga polniti skromni proračun? Morda bi bilo pa zanimivo poizkusiti. Morda celo poizkusim, če bom kakšen moment prave volje. Ali pa bi se bilo najbolj mamljivo preobraziti v Jamesa Deana in uporniško gojiti stvar nelegalno. Včasih situacije kar kličejo po uporništvu, po naravni značilnosti življenja. Če upor kot naravna značilnost življenja ne bi obstajal, bi ga bilo potrebno inventirati.

Nisem se še odločil, kaj bo storil upornik v meni. Dilema, ali postati aktivist ali se prepričati, da si že v začetku obsojen na vlogo bistroumnega plemiča iz La Manche in z bojem z mlini na veter. Kakorkoli že, za začetek se bom posvetil mojemu tobaku. Tega mi drhal raznih vrst, sort, poklicev in prepričanj še ne prepoveduje gojiti. Yes! Richmond Virginia.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s