Doktor TK

I am the master of my fate I am the captain of my soul

Siriza kot…

SIRIZA KOT…

…novo upanje, kot nova pot, kot cilj, kot utopija, kot upor… Torej Siriza kot kaj? Povedano iskreno, nisem se še odločil. Preprosto bo treba počakati, čas bo, kot vedno, najboljši sodnik. In iskreno, to moram priznati, me je zmaga Sirize na grških parlamentarnih volitvah navdušila. Končno nekaj novega, nekaj svežega, nekaj alternativnega, nekaj upornega. Kot antipod sodobne Evrope, kot antipod Evropske unije in njene politične in ekonomske ureditve. Upanje vsekakor obstaja. Lahko Grčija kot zibelka sodobne civilizacije postane znanilka sprememb v krizo vrednot zabredli Evropi in začetek nove Evrope, ki bo šla prek stare in jo preprosto pustila za seboj? Grki nikakor niso bili narod, ki bi ga oboževal, daleč od tega. Mnenje sem močno spremenil ob branju Videmškove Upor – Arabska pomlad in evropska jesen. Danes narod, ki je jasno in odločno rekel ne aktualni politiki varčevanja le še bolj cenim. Morda je res nastopil čas, da se naredi konec ekonomskim eksperimentom neoliberalnega kapitalizma. Eksperimentom, ki poskušajo ljudi in posameznika prignati do skrajne eksistenčne meje, do meje, kjer se še ne pojavi glas upora. Grkom je očitno dovolj ali pa so preprosto bili prignani čez mejo. Do točke, ko je treba reči ne. Vsak glas Aleksisu Ciprasu in Sirizi ne potrebuje dodatnega komentarja.

Premier Cipras in finančni minister Varufakis sta že na terenu. Ja, dober teden po volitvah imajo Grki oblikovano in potrjeno novo operativno vlado s polnimi pooblastili. Bi se moral kdo na tem primeru učiti? Ja! Saj veste, koga mislim in kako pri nas potekajo podobne zadeve. A pustimo zdaj naše zgodbe ob strani. Javnomnenjske ankete so jasno napovedovale, kaj se bo zgodilo na grških parlamentarnih volitvah. Posledično se je v točno določene evropske politične kroge in interesne skupine s skupnim imenovalcem na kapitalu naselila dobršna mera strahu in nelagodja. Na koga ob tem najprej pomislimo? Jasno, na nemško kanclerko. Angela Merkel, podoba, ki mi ne vzbuja prav nikakršnih simpatij ali katerihkoli drugih pozitivnih občutkov, nikakor ne. In dvomim, da se bo moja percepcija kdaj v prihodnosti spremenila. Preprosto me ne fascinira. Ne kot ženska, ne kot osebnost, ne kot političarka, ne kot nemška voditeljica. V mojih očeh je, če se izrazim iskreno, brutalno in radikalno, skupek lastnosti, katere nikoli nisem niti sprejemal niti cenil. Njena nenaklonjenost rešitvam nove grške vlade je popolnoma pričakovana. A ne pozabimo, da je ona le prva v vrsti.

Na dan grških volitev sem bil na dopustu. Niti nisem bil doma. A še v Italiji se nisem mogel popolnoma odklopiti od vsega. Očitno sem človek, ki nikoli ne more biti popolnoma neodvisen od informacij. Je pač tako, da sem na nek način odvisnik informacijske dobe. V vsakem primeru pa moj vrednostni sistem življenja brez informacij ne dopušča. In sem homo sapiens, sodobni misleči človek. Kot zagovornik Bakuninove misli, da je upor naravna značilnost življenja, sem pač moral preveriti, kako se je na volitvah odrezala Siriza. In rezultat mi je polepšal dan in dopust. Upanje na nekaj drugačnega, na nekaj boljšega je ostalo živo. Ponovimo, pustimo času čas. A naj upanje ne bo nevarna stvar, zaradi katere se lahko človeku zmeša. Naj bo dobra stvar, morda najboljša od vseh stvari. Nobena dobra stvar pa nikoli ne umre. Pustimo strah Merklovi in njenim, zaradi strahu lahko ostaneš zapornik, kakršenkoli. Lahko tudi zapornik lastnih napačnih spoznanj. Upanje pa te lahko osvobodi. Cipras in Siriza imata mojo podporo. Vsaj zaenkrat. Težko je biti vedno popolnoma prepričan. In filozofsko je dvomiti.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s