Doktor TK

I am the master of my fate I am the captain of my soul

Virus! Simple as that

Presenečeni? Sam nisem. Marsikdo ni. Pravzaprav nihče ne bi smel biti. Razen določenega odstotka, ki je predvidljiv in pričakovan. Hard core! Die hard fanatiki. Da se bo virus pojavil in okužil državo in nacijo, se je napovedovalo in nakazovalo že nekaj časa. Dovolj dolgo, da nihče ne bi smel biti niti nepripravljen niti presenečen. Ne, nismo unikaten primer. Jasno, da se dogaja tudi drugje. Torej smo dovolj in evropski in globalni. Ja, smo na evropskem in svetovnem zemljevidu. Nismo posebni, čeprav nekateri v tej državi mislijo, da so. The special one!

Zgodilo se je na petek, trinajstega. Ne gre za vraževerje, zgolj za naključje. Tudi Jacques de Molay, zadnji veliki mojster reda vitezev Templjarjev, je s svojim redom na petek, trinajstega padel zgolj naključno. Da se razumemo, naključen je bil datum, ne njegova aretacija. Za de Molayjev padec je bil kriv Filip Lepi, takratni francoski kralj in velik dolžnik reda vitezov Templjarjev. Na petek, trinjajstega se je na oblast vrnil Ivan Lepi. Lepi? No ja… Beauty is in the eye of the beholder. Ivan, narcis, megaloman, trgovec z orožjem, velik dolžnik države in bona fide titoist. Pozabite na primerke, ki izgubljeni v času in prostoru še vedno mahajo z zastavo države, ki je že dolgo ni več in jim na steni še vedno visi maršalova slika. Ki nostalgično in distopično živijo v nekih preteklih časih. Ivan je največji maršalov malikovalec. In končno je dočakal priložnost, da svojega idola preseže. Vse se je začelo s potjo v Jajce.

Na mesto prvega ministra se je vrnil s pomočjo svojih zvestih oprod, stranke, ki naj bi ji bilo mar za upokojence in je del vsake vlade, najsi bo Karl zraven ali ne, in stranke, ki je zagovarjala etiko. Ne me jebat! O priznanem pravniku in njenem prejšnjem predsedniku si lahko vsak misli, kar hoče, a izstop iz stranke je bil etičen. Edina prava odločitev. Da stranka na naslednjih volitvah, kadar koli že bodo, ne bo prestopila parlamentarnega praga, je njenemu predsedniku in gospodarskemu ministru, lepa nagrada za trgovanje, gospodarski minister pač, popolnoma vseeno. Živimo tukaj in zdaj. Ko so vse maske dokončno padle, si je nova vlada na svoji prvi seji nataknila maske. Maskenbal z nagobčniki. Učinkovit agitprop. Virus je med nami, če do zdaj niste vedeli ali verjeli.

In začeli so delati. Bolje rečeno kadrovati. Skrajno predvidljivo. Direktorici policije je smrkavec Mahnič že prej povedal, da bo odletela. Nagrade za zvestobo so se delile. Še Franca iz Maribora je dobil svoj sekretarski stolček na notranjem ministrstvu. Sekretar ali sekretar? Neki drugi virus, virus, s katerim je večina okupirana že nekaj časa, se je pojavil ob pravem času. Nacija je pač fokusirana na druge stvari. Je šokirana, zmedena, prestrašena. Algoritem doktrine šoka deluje. Izredno stanje, mnogo prikladnejše kot vojna, je popoln oder za politično predstavo. V imenu nacije kot tri dekade nazaj. V času vojne trguješ z orožjem, v času epidemije z zaščitnimi sredstvi. Denar plača vse. Reunion: Class of 91! Ne, ni se še zgodil. Ali pač? Brigadir je na voljo, najboljši košarkar v črtastem dresu tudi. In ekipa je popolna. Kacin je že tu. Uradni govorec, medijska zvezda vojne za Slovenijo. Jelko, ki nacijo podcenjuje in ki nam v svojih medijskih nastopih vztrajno, kot kakšnen vaški učitelj iz nekih drugih časov učencem ali kot far s prižnice vernikom, kot majhnim mulcem vceplja v glavo, kako se moramo obnašati. Stanje je resno. Ker je tako rekla vlada. Ker je tako rekel predsednik. Ne naš Instaprezident pač pa predsednik vlade. V izrednih razmerah se Ivan dobro znajde. Končno se lahko počuti kot njegov veliki idol. Po Titu Tito! Kdor čaka, dočaka. Še čustven nagovor nam je privoščil in nas, kdo bi si mislil, okrcal. Zajebali smo. Za solzo potočit.

Ni še konec. Epidemija je še vedno tu. Pandemija tudi. Smo del globalne zgodbe. Virus je bolj evropski in svetovni kot slovenski. Orban, Trump, Johnson, Hitler,… Obračunavanje s političnimi nasprotniki, fake news, Twitter warriors, obračun z mediji in omejevanje njihove svobode, diskreditacija javnosti, inštaliranje in forsiranje svojih medijev, agitprop, zapiranje meja, begunci kot grožnja in scapegoats, kdor ni z nami, je proti nam, teorije zarote, neoliberalna mantra, doktrina šoka, nadnacija, nadrasa,… In komunizem! U jebemti, Ivan je zatajil in poteptal svojega velikega vzornika. Moral ga je. Če se želi oklicati za zmagovalca vojne nad virusom in, bolj pomembno, za rešitelja nacije. Kot se je nekoč že. Bojda je desetdnevne oborožene spopade, imenovane tudi vojna za Slovenijo, dobil on, ko se je skrival v kleti Cankarjevega doma. Ker bomo kmalu izvedeli, da covid 19 ni nič drugega kot komunistična zarota. Da ni prišel s Kitajske pač pa iz ljubljanske mestne četrti. Ja, iz Murgel in da ni kriv nihče drug kot Kučan. Še Tonin in Počivalšek bosta prikimala. Šofer tudi. Simple as that!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: