Doktor TK

I am the master of my fate I am the captain of my soul

Okuženi in prestrašeni

Lovim solarno energijo in uživam v opoju modrikastega dima. Izrisuje se mi nenavaden prizor. Nepričakovan. Ali pa za izredne razmere pričakovan. Popolnoma normalen. Kdo bi vedel. Policaji in vojaki na obisku. Preden začnem uživati v bizarnosti prizora, možje spoznajo, da so prišli na konec sveta in, ker ni več poti naprej, odidejo. Surrealnega prizora je konec še preden se je dobro začel. Nova normalnost? Nova realnost? Krasni novi svet ali krasni novi red? Nekateri si policije in vojske želijo, še več, kličejo po represiji vsepovsod po deželi, da se trdo prime tiste, ki jih ogrožajo, ki grozijo, da bodo njih, disciplinirane in pokorne, spravili v pogubo. In da ne bodo pogubljeni le oni pač pa celotna nacija. Hej, za nacionalno vprašanje gre. Za nacionalno varnost. Za eksistenco nacije. Poiskati je treba pot nazaj. Vrnitev v status quo ante. Za vsako ceno! Od okuženih in prestrašenih do ponižanih in razžaljenih je le korak.

Splet in medije so preplavile slike in posnetki ljudi, ki so si drznili priti na plano. Ki so okupirali turistične bisere, mestne parke in ruralne koščke zemlje, ki so naši in ne njihovi. Mi smo tu doma in ostajamo doma (fuckin hashtag!), oni pa so prišli sem odondod in od vsepovsod, da nas ogrozijo, da nas okužijo, da nas zjebejo. Nas, poštene in ubogljive državljane. Fotolov na čarovnice! In čarovnike! Kot da bi, recimo jim ilegalni turisti, v času epidemije trdili, da je Zemlja okrogla in ne ploščata. Ni mi pa jasno, kako je vsem tem pravičnikom, moralistom in witchcrafterjem uspelo posneti prizore grešnikov, ko pa so vendar ostali doma. In če so res ostali doma, verjetno tuhtajo ali je Zemlja postala okrogla ali pa je vendarle še vedno ploščata, da padeš dol, ko prideš na konec sveta. Ali pač vidiš, da poti naprej ni in se obrneš kot moji obiskovalci. Sporočilo je bilo jasno: omejite nas, zaprite nas! Vse, brez izjeme. In ne pozabite poslati madžarsko slovenskega slovarja v vsako gospodinjstvo. Vse za status quo ante.

Firer, Maršal, orožar, ovčar, vse v eni osebi, in njegovi se niso obotavljali. Lockdown! Omejitev gibanja. Ko ti vzamejo pravico do gibanja, ti vzamejo svobodo. Ko ti vzamejo svobodo, ti vzamejo identiteto. Če pa si okužen s krizo identitete, tega niti ne opaziš. Nič dramatičnega, govorimo o naciji, ki ji kronično primanjkuje kritične mase. Tako Jelko še vedno grmi s prižnice. Z eno razliko. Da so mu jo preselili v Cankarjev dom. Zveni znano? Analogija na neke pretekle čase. Sporočilo je jasno: državo lahko osvobodimo samo iz varnega zavetja Cankarjevega doma. Tisti, ki so te dni doma, so le kolateralna škoda. Protikrizni ukrepi se sprejemajo. 103. in 104. člen kot kvintesenca megazakona, boj proti zunanjemu in notranjemu sovražniku. Madžarska je blizu. Orbana in Fidesz bi nekateri izključili iz EPP in med njimi ni nikogar iz Slovenije. Jasno, ne moreš iti proti političnemu zavezniku in upniku obenem. Bi šel lahko Tonin? Ne! Ker bi firer za ušesa njega in njegovo mamo. Nič osebnega, le posel. Ogromno posla imajo nekateri, ne z reševanjem države in državljanov. Epidemija kot vojna in sredstvo za dosego cilja ne glede na žrtve. Še svoje epidemiologe privlečeš pred kamero. Ne, tu ne gre za status quo ante.

Izjemne razmere iz nekaterih potegnejo tisto najboljše in iz nekaterih tisto najslabše. Tokrat ni nič drugače. Splet je izjemno dober in natančen indikator. Pogled na spletne forume in družbena omrežja je dovolj, da vidiš stanje duha v družbi. Javni diskurz razkriva vse, svoj pravi obraz je težko skriti. Tako tistim, ki nastopajo z imenom in priimkom, kot tistim, ki se skrivajo za psevdonimom. Splet je poln epidemiologov, bakteriologov, teoretikov zarot, vase zagledanih pozitivnežev, lovcev na glave, pasjeljubcev, anksioznežev, lunatikov, apologetov, telovadcev, politikantov, varuhov meje, božjih pravičnikov, jezdecev megle, apokaliptičnih fanatikov, antisemitov, islamofobov, patriotov, profetov, idiotov, diverzantov. Semenj ničevosti! Semenj neumnosti! Splet premore več talenta kot svet. Paralelna realnost! Intenziteta je očitna. In ja, hashtag je lepemu odstotku zakisal možgane. Ostajanje doma je terjalo svoje žrtve. Kot vsaka vojna.

Ko ostaneš brez pravice do gibanja, ostaneš brez svobode. Virus je mutiral in se multipliciral v miriado virusov, ki napadejo razum in duha. Okuženih je preveč. Homemade okužba. Hashtag okužba. Morda je to tista epidemija, ki bi nas dejansko morala skrbeti. Ali pa je vse skupaj precej bolj preprosto in cepivo za virus neumnosti obstaja. Ne vem, če sem popolnoma iskren. Zato grem po odgovor na splet.

Comments are closed.

%d bloggers like this: